tirsdag den 24. januar 2012

Om Blogrolls

I lider utvivlsomt af "begrebs-forstoppelse" alle sammen. Ja, vi ved det godt, vi bruger så mange nye ord i undervisningsmaterialet, men det hører med til at sætte sig ind i et nyt vidensområde, at man lærer dette områdes faglige begreber. Så hold ud! Vore nye studerende klager også over vores sprogbrug hvert år, og jeg plejer at trøste dem med, at det værste sådan set er, at efter 3-4 år, vil de selv tale sådan :)

Jeg vil lige vende begrebet "Blogroll" i denne post. Først "Hvad er en Blogroll"? Wikipediaen har en oversigt over "blog begreber" (som måske kan være nyttig i andre sammenhæng også), her er begrebet defineret således:
Blogroll: A list of other blogs that a blogger might recommend by providing links to them (usually in a sidebar list).
Wikipedia: Glossary of blogging

En blogroll er således bare en linksamling, men en linksamling til Blogs, ikke til en hvilken som helst webside! :)

Begrebet "Blogrolls" er således simpelt nok, men Blogrolls kan have mange forskellige udseender. De kan være simple hyperlinks, som på det ses til højre i denne blog. Her er bloggernes (jeres) navne hyperlinks til jeres blogs. Men Blogrolls kan også være mere raffinerede, som blogs'ene: "Ingeborg Jurgensen", "Tækkers tanker", "Nørdede tankespind", "FutTut" og "Katten Oscars tanker" er eksempler på.

Disse blogrolls præsenterer ikke blot bloggen elller bloggerens navn, men illustrer også strømmen af poster, idet man kan se én eller flere posters titel/overskrift, eller hvad I nu måtte have valgt at vise (Ikon/Titlen på den nyeste post/Et uddrag af den nyeste post/Miniature af det nyeste punkt/Dato for seneste opdatering).

Ikke mindst muligheden for at vælge "Titlen på den nyeste post", bør vi alle være opmærksomme på. Vore titler på vore blogindlæg skal være sigende for indholdet, idet titlen er den teaser, der får os til at klikke videre til bloggen.... eller ej.

Det er præcis det samme, der er tilfældet i forummet - og for den sags skyld - i emails :) Titel/emne er super vigtigt!! Forskellen ligger i anvendelsen. Mens titel/emne i forums og mails er hjælp til at finde tilbage til noget, man ved skulle være der, så er blog titlen først og fremmest en fiskekrog, man skal have læseren til at bide på :)

Endelig vil jeg nævne, at der findes forskellige officielle "Blogrolls", som man kan melde sin blog til i det håb, at flere så vil få øje på den. Den berømteste hedder Technorati og en ganske kendt dansk version hedder Blogroll.dk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar