mandag den 19. marts 2012

CBS bibliotekets blogger "goes private"

Søren Madsen fra Biblioteket på CBS har blogget i ikke mindre end 5 år på bloggen CBS Innovation og Ny Viden, en af de få biblioteksblogs fra et uddannelsesbibliotek. Det er trist, for der var rigtig mange relevante henvisninger for uddannelsesbiblioteker - ikke mindst i relatione til Web 2.0 (ReadWrite Web)! Se f.eks. boglisten, som jeg dog gerne vil føje "Årgang 2012" til.

Jeg forstår godt Søren Madsens lidt syrlige bemærkning om "at fokus nu rettes mod kerneopgaver og i mindre grad på innovation", da han - 3 dage efter 5-års jubilæet - lukker bloggen og fortsætter i "privaten" på bloggen InnoBib – biblioteker, innovation og ny viden.
At han fortsætter med at skrive en privat blog undrer mig derimod ikke. Bloggere er ikke folk, der "pligtskriver", men folk, der slet ikke kan lade være at fortælle om det, de har set, læst, tænkt over. At blogge er an passion og udtryk for en fortælleglæde, ikke en pligt. Det er igen forskellen på et biblioteks "webside" (Web 1.0) og en biblioteksblog (Web 2.0). Det virker simpelthen ikke, hvis bloggeren / bloggerne ikke er passionerede. Ingen, der ikke er passioneret, får skrevet blogindlæg en til flere gange om ugen.

Jeg kan heller ikke lade være med at tænke over, hvad begrebet "kerneopgaver" og "innovation" dækker over..... måske har man diskuteret, hvilken rolle biblioteksbloggen spillede?
Dækker de to begreber over, at "kerneopgaven" er at betjene brugerne, mens "innovation" er udvikling af bibliotekarrollen/biblioteksservices?

Det er selvfølgelig blot gætteværk, men det kunne dog være relevant at diskutere det, hvis I overvejer at blogge på UC Syd. Og i virkeligheden bør diskussionen faktisk tages den anden vej rundt: først tage beslutning om, hvem det er, der er målgruppen for kommunikationen og først derefter beslutte, hvad er det bedste værktøj.

Jeg vil godt vove den påstand, at en blog er velegenet til et interessefællesskab, dvs. som faglig udveksling indenfor en faggruppe, men ikke er velegnet som informationsredskab til til andre faggrupper. Jeg vil faktisk gå så vidt som at påstår, at hvis I vil skrive en fælles blog, skal det være for at kommunikere med hinanden på tværs af campus'er, mens jeg mener, I bør vælge UC'ets Intranet, hvis I vil kommunikere med underviserne og et helt tredie medie, hvis I vil kommunikere med de studerende. Hvad siger I til den påstand?

Prøv at google: bibliotek blog og bibliotekar blog. Der er rent faktisk rest mange danske bibliotekarer, der blogger.
Desværre er en af mine yndlingsblog: Esben Fjords "e-klumme" afgået ved døden, der er dog mange af hans indlæg det stadig er værd at læse. Hans sidste projekt: blogstafetten er højst relevant, hvis I vil gøre jer  overvejelser over at blogge i biblioteksregi. (Vil man følge Esben i dag, skal man følge ham på Twitter).

Erik Høy er en anden af de "gamle bloggerdrenge", jeg har haft megen glæde af at følge. Hans blog "Internetsøgning" har eksisteret siden 18. august 2002. Imponerende!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar